Mrożenie bez uszkodzeń

Jeżeli prowadzi się swój własny sklep ze świeżą czy również mrożoną żywnością to na pewno warto jest zaopatrzyć się w komory szokowego mrożenia. Dlaczego? Głównie chodzi o szybkość zamrażania towarów. Wielokrotnie trzeba w niedługim czasie zamrozić znaczną ilość produktów.
Wybierając klasyczne mrożenie będzie to jak najbardziej możliwe, niemniej jednak z drugiej strony zajmie o sporo więcej czasu co z kolei w niektórych sytuacjach może skutkować zepsuciem produktu, a wówczas poniesiemy straty. Decydując się na mrożenie szokowe tak w rzeczywistości nie musimy się o nic obawiać. Jeżeli już chodzi o ranking to w sytuacji klasycznego mrożenia czas potrzebny do pełnego zamrożenia produktu wynosi od 300 do nawet 600 minut – jest to po prostu długo. Mrożąc produkty szokowo ten sam efekt można pozyskać w mniej niż 270 minut niezależnie od tego jaki konkretnie produkt będziemy zamrażać. Jednak czas to nie jedyny plus mrożenia szokowego. Prócz tego mrożenie szokowe zapobiega uszkadzaniu struktury produktu podczas mrożenia. Dlaczego? Konkretnie chodzi o to, że im dłużej trwa proces chłodzenia czy zamrażania, tym większa jest szansa na to, że powstaną kryształki lodu, które właśnie mogą uszkodzić sam produkt lub jego opakowanie. To z kolei często powoduje, że zmienia jest struktura takiego pożywienia, a także zdarza się, że jego smak. Korzystając z zamrażania szokowego ryzyko wystąpienia takiego zjawiska minimalizuje się w zasadzie do minimum i dlatego też jest to forma tak na prawdę bardzo często wykorzystywana w branży gastronomicznej. Co prawda powinno się zainwestować trochę pieniędzy w świetny sprzęt, niemniej jednak z drugiej strony na prawdę często można liczyć na większe zyski, ponieważ jakość jedzenia będzie na wyższym poziomie, a jak zapewne się domyślamy w tej branży ma to kluczowe znaczenie. W przypadku, gdy kupujemy komory do takiego mrożenia to najlepiej zwracać uwagę na ich jakość, gdyż często w sporej mierze wpływa to na użyteczność a także czas zamrażania. Właśnie, dlatego idealnym wyborem będą komory szokowe najwyższej jakości na rynku.
Dodatkowe informacje: komory szokowego mrożenia.