Najlepsze zioła
Bardzo dobra kuchnia to nie tylko dobry przepisy i zastosowanie najlepszej jakości składników, niemniej jednak także przyprawy. To od jakości przypraw zależy, jak będą wyglądały, smakowały i pachniały nasze dania. Jeżeli zastosujemy dobrej jakości przyprawy, to wszystkie dania będą zachwycały nie tylko i wyłącznie nas i naszą rodzinę, niemniej jednak także wszystkich gości.
Szczególnie ważne w gotowaniu jest dobranie przypraw właściwych dla konkretnego dania, a ponadto naturalnych. Bazylia baziółka oraz inne zioła używane w kuchni znacznie polepszają smak potraw. Bazylia może być dodawana w głównej mierze do potraw kuchni włoskiej, między innymi do lazanii czy do pizzy. Bardzo dobrze komponuje się także z mięsem i jest składnikiem sosów sałatkowych. Uprawa tego zioła jest banalnie prosta. Wystarczy zasadzić je w doniczce wypełnionej specjalnym podłożem do ziół lub podłożem warzywnym i systematycznie podlewać, ponadto zapełnić świetny dostęp światła słonecznego minimum kilka godzin na dobę. Do potraw polskiej kuchni coraz częściej używany jest również koperek, którego rozpoznajemy głównie z młodymi ziemniakami. Uwielbiamy ziemniaki z koperkiem, sos koperkowy, różnego rodzaju dipy na zimno. Dodatek koperku powoduje, że nasze potrawy są nie tylko smaczniejsze, ale również bardziej pachnące i przede wszystkim zdrowsze. Koperek w doniczce baziółka uprawia się bardzo łatwo. Potrzebuje on przede wszystkim wiele słońca, ponadto regularnego podlewania, a raczej zraszania. Nie można dopuścić do tego, by koperek w doniczce wysechł, bo to niszczy jego delikatne gałązki. Poprawnie największym szkodnikiem koperku jest mszyca, zatem powinno się własną doniczkę regularnie obserwować, a w razie zagrożenia przenieść w miejsce, gdzie mszyca nie będzie miała do niego dostępu. W sytuacji ataku mszycy niezbędne jest przeznaczenie naturalnych preparatów na bazie wyciągów ziołowych i to powinno z dobrym skutkiem odstraszyć niechcianego szkodnika. Koperek rośnie bardzo szybko, więc już po 3-4 tygodniach możemy zrywać pierwsze aromatyczne gałązki i dodawać je do ulubionych dań na zimno i na ciepło.
Sprawdź: koperek baziółka.