Identyfikacja wizualna marki
Wygląd budynku, który ma być wykorzystywany do zarabiania gotówki jest niewyobrażalnie istotną kwestią. Atrakcyjność tego miejsca na 100 procent wpłynie na zainteresowanie klientów, a na tym powinno nam przecież zależeć. Aranżacja lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwaniem.
Należy wziąć pod uwagę, że w dzisiejszym świecie ludzie przede wszystkim zwracają uwagę na jakość, dlatego że jest ona w pewnym sensie wyznacznikiem statusu. Ceny teraz nie są niskie bez względu na to, o jakich usługach czy produktach mówimy, zatem siłą rzeczy pragniemy płacić za coś, co jest de fakto dobrej jakości. Kiedy idziemy do restauracji, chcemy pięknego wyposażenia, bo to sprawia, że czujemy się bardzo dobrze i mamy też złudzenie, że bardzo dobrze wykorzystujemy nasze środki finansowe. Z tego również względu identyfikacja wizualna restauracji musi być na pewno przemyślana. Trzeba się odróżnić na tle konkurencji, a to nie jest łatwe. Dzisiaj firmy konkurują ze sobą. Oczywiście ta konkurencja przede wszystkim jest widoczna przykładowozie menu, niemniej jednak znaczenie ma również wystrój i aranżacja całego lokalu. Identyfikacja wizualna firmy działającej w takiej branży musi być bardzo dobrze zaplanowana. Oczywiście czasem właściciele restauracji chcą zaoszczędzić i sami wykonują aranżację, ale czy jest to bardzo dobre rozwiązanie, na to trzeba sobie odpowiedzieć już samodzielnie. Wszystko zależy od tego, czy mamy jakiś zmysł estetyczny potrafimy wymyślić aranżacje, która będzie ciekawa. Niedużo kto potrafi także sam zrobić logo i projekty ulotek, wizytówek czy kart menu. To, jakby nie patrzeć jest dosyć skomplikowane zadanie, więc dużo lepiej skorzystać z pomocy profesjonalistów, którzy mają w tym względzie większe doświadczenie i są nam w stanie zapewnić wystarczająco dobrą jakość. W przygotowaniu wizualizacji projektu, wszystkich materiałów identyfikacyjnych czy także samego wystroju trzeba się kierować łatwą zasadą. Mniej oznacza więcej. Jeżeli decydujemy się na to, aby lokal był bardzo mocno udekorowany, to musimy mieć pewność, że będzie w nim wystarczająco dużo miejsca i odwrotnie. Kiedy jest nieduży, aranżacja powinna być raczej minimalistyczna.
Źródło informacji: projektowanie hoteli warszawa.